Wat is Spouwmuurisolatie?

Met spouwmuurisolatie kunt u bestaande woningen met ongeïsoleerde spouwmuren op de meest eenvoudige en doeltreffende manier na-isoleren. ISO-SPOUW vult de luchtlaag tussen de binnen- en de buitenmuur op met isolerend materiaal. Deze isolatievezels blazen we zorgvuldig onder hoge druk in via boorgaten in de voegen. De gaten vullen we nadien netjes op met voegsel van dezelfde kleur, zodat u hier achteraf niets ziet.  ISO-SPOUW bouwde de afgelopen dertig jaar ervaring op in het na-isoleren van bestaande woningen met vezels van minerale wol zoals glaswol en rotswol (steenwol).

Veel woningen uit de jaren ’50, ’60, ’70 en ’80 werden gebouwd met spouwmuren, maar zonder isolatie. Dit betekent dat er een vrije luchtlaag bestaat tussen de binnenmuur in snelbouwstenen en de buitenmuur in gevelsteen. Het inblazen van isolerend materiaal – de zogeheten spouwmuurisolatie -, verhoogt fors de energiezuinigheid van deze woningen.

Met spouwmuurisolatie bent u bovendien voorbereid voor de toekomst. Ook als de woning in een latere fase een grondige renovatie ondergaat, blijft de spouwmuurisolatie zijn isolerende kracht behouden. Aangezien de energieprestaties van de woning door een na-isolatie fors verbeteren, krijgt u bij verkoop of verhuur een veel beter energieprestatiecertificaat (EPC).

Is spouwmuurisolatie altijd mogelijk?

Of spouwmuurisolatie in uw situatie mogelijk is, hangt af van talrijke technische factoren. ISO-SPOUW komt gratis en vrijblijvend bij u langs voor een technische diagnose. Aan de hand van een visuele inspectie en een endoscopisch onderzoek van uw muren, analyseren we de technische haalbaarheid en de wenselijkheid om spouwmuurisolatie in te blazen.

Wanneer de spouw minimum vijf centimeter bedraagt en aan alle andere technische voorwaarden is voldaan, dan komt u bij spouwmuurisolatie door ISO-SPOUW in aanmerking voor een overheidspremie tot maximum 800 euro.

Hoe weet u dat u een spouw heeft?  

Een dubbele muur met spouw heeft vaak een totale breedte van minstens 24 centimeter. De breedte van de muren is eenvoudig te meten aan de deuropening. Daarnaast zijn er nog andere visuele indicaties die kunnen wijzen op een spouw:

  • Is alleen de lange zijde van de gevelstenen zichtbaar, en dus niet de kopse kant?
  • Ook verluchtingsroosters en open stootvoegen wijzen op een spouw.
  • Ook ligt de spouw soms aan de binnenkant van de buitenmuur…

Als u uitsluitsel wilt of spouwmuurisolatie in uw situatie mogelijk is, dan nodigt u best ISO-SPOUW uit voor een gratis en vrijblijvende technische analyse ter plaatse. U beslist nadien in alle vrijheid of u al dan niet met ons in zee gaat. Contacteer ons vandaag nog voor een afspraak.

Wat bij nieuwbouw?

Ook bij nieuwbouw verzekert na-isolatie via spouwmuurisolatie uitstekende isolatiewaardes. Bovendien is elk risico op spleten in de isolatie uitgesloten, aangezien de ingeblazen isolatievezels de volledige spouwruimte opvullen. De volledige luchtdichtheid is verzekerd. Al na één of twee dagen is de ‘isolatieklus’ geklaard.